Lees hier de blogs van Dordt-Recht 

 • 09/11/2020 0 Opmerkingen
  Wat is strafrecht?

  Wordt u verdacht van een misdrijf of bent u het slachtoffer en heeft u hiervan aangifte gedaan? Dan kunt u te maken krijgen met strafrecht. De strafrechter bepaalt op basis van het bewijs en de zitting of de verdachte schuldig is en welke straf hierbij hoort. Voorbeelden van misdrijven zijn seksueel misbruik, diefstal en valsheid in geschrifte. Is er sprake van een overtreding, zoals openbaar dronkenschap, vandalisme of door rood rijden, dan wordt de zaak meestal behandeld door een kantonrechter. Hier leest u meer over strafrecht en hoe een strafprocedure gewoonlijk verloopt.

  Lees meer
 • 09/11/2020 0 Opmerkingen
  Wat u moet weten over jeugdstrafrecht

  Als kinderen een wet overtreden of misdrijf begaan, is het belangrijk dat de straf past bij de ernst van het strafbare feit en de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van het kind. Voor jongeren van 12 tot 18 jaar is er daarom sprake van het jeugdstrafrecht. Jeugdstraffen zijn milder en worden vaak gecombineerd met scholing, training en/of behandelingen. Hier leest u meer over jeugdrecht en de verschillende soorten jeugdstraffen.

  Lees meer
 • Corona virus
  18/06/2020 0 Opmerkingen
  De omgangsregeling en het coronavirus

  Het nieuwe coronavirus en de daarbij behorende maatregelen hebben veel invloed op uw dagelijks leven. Met het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en weinig tijd binnen een ander huishouden door te brengen, vragen veel ouders zich af wat de maatregelen betekenen voor de omgangsregeling met hun kind(eren). De advocaten van Dordt|Recht staan ouders in Dordrecht en omgeving bij met advies en rechtsbijstand. Wij geven u dan ook graag antwoord op uw vragen over de maatregelen rond het coronavirus en uw zorgregeling.

  Lees meer
 • Civel recht
  18/06/2020 0 Opmerkingen
  Wanneer heeft u te maken met civiel recht?

  Civiel recht draait om alle zaken tussen burgers onderling, tussen organisaties/ondernemingen onderling en tussen particulieren en organisaties/ondernemingen. Het civiel recht is grotendeels vastgelegd in het Nieuw Burgerlijk Wetboek dat sinds 1992 in gebruik is. Hierin staat het civiel recht overzichtelijk vastgelegd om bijvoorbeeld de rechtszekerheid te bevorderen. Hier leest u meer over de zaken die onder civiel recht vallen en de twee verschillende procedures.

  Lees meer
 • 19/02/2020 0 Opmerkingen
  Wat u moet weten over het zwijgrecht

  Als u wordt verdacht van een misdrijf heeft u het recht om te zwijgen. U bent namelijk niet verplicht om mee te werken aan uw eigen veroordeling. Weigeren om een verklaring af te leggen kan echter wel juridische gevolgen hebben. Het is daarom essentieel om de juiste verdedigingsstrategie te kiezen. Hier leggen we alvast uit in welke gevallen gebruikmaken van uw zwijgrecht een goed idee kan zijn en welke risico’s het ook met zich mee kan brengen.

  Lees meer
 • 22/01/2020 0 Opmerkingen
  Wet Arbeidsmarkt in Balans: wat houdt dit in?

  Als werkgever of werknemer gaat u vanaf 1 januari 2020 te maken krijgen met nieuwe regels omtrent ontslag en arbeidscontracten. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van deze nieuwe regels in het arbeidsrecht, zodat u zich hier tijdig op kunt voorbereiden. Lees verder om te ontdekken welke veranderingen de Wet Arbeidsmarkt in Balans met zich meebrengt en wat deze voor u zullen betekenen.

  Lees meer
 • 31/12/2019 0 Opmerkingen
  De nieuwe wet partneralimentatie

  Een (echt)scheiding is niet alleen emotioneel erg zwaar, maar kan ook grote financiële gevolgen hebben. Als u een hoger inkomen heeft dan uw partner, heeft u ook na de scheiding een onderhoudsplicht en zult u partneralimentatie moeten betalen. Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe wet partneralimentatie in. Dit betekent dat de kans bijzonder groot is dat u met de nieuwe regels te maken gaat krijgen. Lees verder voor meer informatie over de nieuwe regels wat betreft partneralimentatie en wat deze voor uw scheiding zullen betekenen.

  Lees meer