Alimentatie, omgangsregeling en het coronavirus

Alimentatie, omgangsregeling en het coronavirus

Tenzij u in het afgelopen jaar gescheiden bent, was de situatie wereldwijd ten tijde van uw scheiding heel anders dan sinds de verspreiding van het nieuwe coronavirus en de daarbij horende maatregelen. Welke gevolgen heeft dit voor de alimentatie en het ouderschapsplan? In principe moet nog steeds aan alle gemaakte afspraken worden voldaan, maar in de praktijk lukt dat niet altijd. Dordt|Recht Advocaten uit Dordrecht vertelt hier meer over het betalen van alimentatie en het ouderschapsplan tijdens de coronacrisis.

Alimentatie betalen

De maatregelen omtrent het coronavirus hebben in principe geen invloed op de gemaakte afspraken over partneralimentatie of kinderalimentatie. Toch is het natuurlijk mogelijk dat u als gevolg van het coronavirus niet meer geheel of gedeeltelijk aan uw alimentatieplicht kan voldoen.

Als u door ontslag of andere financiële problemen de alimentatie niet meer (volledig) kunt betalen, raden wij aan om eerst een gesprek aan te gaan met de alimentatiegerechtigde. Zo kunt u samen afspreken om de alimentatie tijdelijk stop te zetten of te verlagen. Het beste legt u dit vast op papier, zodat u bewijs heeft over de gemaakte afspraken.
Is uw ex-partner het niet eens met een verlaging of stopzetting? Dan kunt u een advocaat inschakelen om een wijzigingsprocedure te beginnen en daarin eventueel een voorlopige voorziening te vragen.

Zorgregeling en Corona
Wat betreft de zorgregeling geldt hetzelfde: de Corona crisis is geen reden om een zorgregeling stop te zeten of te wijzigen. De schoolsluiting werd door rechters niet gezien als vakantie. De reguliere zorgregeling loopt dus door tijdens schoolsluiting wegens Corona. Eventueel kunt u er in overleg voor kiezen om van de regeling af te wijken en deze tijdelijk aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden, bijvoorbeeld omdat een kinderdagverblijf gesloten is en een ouder de zorg niet met werk kan combineren. Dit mag echter nooit eenzijdig door een van de ouders worden bepaald. Ook in dit geval kunt u een familierechtadvocaat of mediator inschakelen als u er niet uitkomt met uw ex-partner.

Wilt u een familierechtadvocaat inschakelen voor advies of juridische bijstand bij het herbepalen van de alimentatie of wijziging van de zorgregeling? Neem vrijblijvend contact op met Dordt|Recht Advocaten uit Dordrecht.

0
Feed

Schrijf een reactie