Wat u moet weten over het zwijgrecht

Als u wordt verdacht van een misdrijf heeft u het recht om te zwijgen. U bent namelijk niet verplicht om mee te werken aan uw eigen veroordeling. Weigeren om een verklaring af te leggen kan echter wel juridische gevolgen hebben. Het is daarom essentieel om de juiste verdedigingsstrategie te kiezen. Hier leggen we alvast uit in welke gevallen gebruikmaken van uw zwijgrecht een goed idee kan zijn en welke risico’s het ook met zich mee kan brengen.

Wanneer is zwijgen een goede verdedigingsstrategie?


De voornaamste reden om u te beroepen op het zwijgrecht is als het Openbaar Ministerie nog geen processtukken of overige informatie heeft verstrekt. Het is dan niet duidelijk waar u precies van verdacht wordt, dus uw advocaat kan u nog niet adviseren over uw verklaring. U kunt nadat het dossier verstrekt is altijd nog uw verklaring afleggen.

Ook is het mogelijk dat na het verstrekken van de processtukken blijkt dat er onvoldoende bewijs is dat u daadwerkelijk was betrokken bij het misdrijf. In dit geval kan het voor u voordelig zijn om te blijven zwijgen, omdat u niet veroordeeld kunt worden als niet voldaan is aan de bewijsminima.
Wanneer er sprake is van een bedenking van belastingfraude of witwassen wordt zwijgen veelal afgeraden. Een verklaring waarin u een alternatief, niet onwaarschijnlijk scenario geeft kan namelijk leiden tot vrijspraak.

In alle gevallen is het belangrijk dat er een uitgebreide risicoanalyse wordt gedaan voordat u zich beroept op het zwijgrecht. Elke strafzaak en dus ook elke procedure is anders, dus hoewel zwijgen uw recht is, kan het in veel gevallen een beter idee zijn om een verklaring af te leggen. Uw advocaat van Dordt-Recht in Dordrecht zal u hierover natuurlijk uitgebreid adviseren.

De risico’s van het zwijgrecht

Hoewel uw zwijgen op zich niet gebruikt mag worden als bewijsmiddel tegen u, zijn er wel omstandigheden waarin gebruikmaken van het zwijgrecht negatieve gevolgen kan hebben. Uw rechter hoeft u hier overigens niet van op de hoogte te stellen. Mogelijke consequenties kunnen zijn:

• Als u gebruik hebt gemaakt van het zwijgrecht en schuldig wordt bevonden, kunt u een hogere straf opgelegd krijgen.
• Als u geen alternatief scenario geeft in uw verklaring, kan dit de indruk geven dat u betrokken bent bij het misdrijf.
• Als u vragen van de rechter niet beantwoordt kan dit leiden tot het verwerpen van verweren of afwijzen van onderzoekswensen.
• Als u pas in een later stadium een verklaring aflegt, kunt u ongeloofwaardig overkomen.
• Als u wordt vrijgesproken en u gebruik hebt gemaakt van het zwijgrecht, is het mogelijk dat u geen schadevergoeding krijgt.

Zoekt u een advocaat in Dordrecht of omgeving omdat u verdacht wordt van een misdrijf? Neem dan direct contact op met Dordt-Recht.

0
Feed

Schrijf een reactie