Wat u moet weten over jeugdstrafrecht

Als kinderen een wet overtreden of misdrijf begaan, is het belangrijk dat de straf past bij de ernst van het strafbare feit en de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van het kind. Voor jongeren van 12 tot 18 jaar is er daarom sprake van het jeugdstrafrecht. Jeugdstraffen zijn milder en worden vaak gecombineerd met scholing, training en/of behandelingen. Hier leest u meer over jeugdrecht en de verschillende soorten jeugdstraffen.

Verschillende jeugdstraffen

Afhankelijk van het soort misdrijf of overtreding en de ernst ervan, kan de jonge schuldige een van de volgende straffen opgelegd krijgen:
• Bureau Halt. Bij een lichte overtreding kan ervoor gekozen worden om niet naar de kinderrechter te gaan, maar de jongere door te sturen naar Bureau Halt. Dit is altijd vrijwillig. De Halt-straf heeft als doel jongeren hun fout recht te laten zetten, en kan eventueel gecombineerd worden met een boete.
• Werk- en/of leerstraf. Een taakstraf van maximaal 480 uur (of 240 uur als er geen sprake is van een werkstraf) kan opgelegd worden in combinatie met een boete of (maximaal drie maanden) jeugddetentie. Een taakstraf is altijd onbetaald.
• Gedragsbeïnvloedende maatregel. Hiervoor wordt gekozen als een voorwaardelijke straf te licht is, maar detentie te zwaar. Denk bij een gedragsbeïnvloedende maatregel bijvoorbeeld aan een training of behandeling om geen drugs meer te gebruiken.
• Detentie. Afhankelijk van hun leeftijd, kunnen jongeren maximaal 1-2 jaar in jeugddetentie zitten. De jongeren krijgen hier les in schoolvakken en aanvullende training, bijvoorbeeld om hun woede te leren beheersen. Een variant is nachtdetentie, waarbij de jongere overdag gewoon naar school gaat, maar de rest van de dag in een jeugdinrichting doorbrengt.

Als minderjarige naar de rechtbank

In sommige gevallen wordt de zaak aan de kinderrechter voorgelegd. De ouders moeten hierbij verplicht aanwezig zijn, en de verdachte heeft het recht op een advocaat. In regio Dordrecht kunt u daarvoor een van de advocaten van Dordt|Recht inschakelen. Als de verdachte jonger is dan 18 jaar, is de zitting niet openbaar, tenzij het misdrijf is gepleegd met een groep die deels meerderjarig is. De kinderrechter kan besluiten dat de minderjarige verdachte in voorlopige hechtenis gehouden mag worden. Alternatieve keuzes zijn huisarrest of nachtdetentie. Ook in het jeugdstrafrecht is het tenslotte mogelijk om in hoger beroep te gaan als u het niet eens bent met de uitspraak.

Wilt u meer weten over jeugdstrafrecht of meteen een advocaat inschakelen? Neem vrijblijvend contact op met Dordt|Recht Advocaten uit Dordrecht.

0
Feed

Schrijf een reactie